Eftersom jag tipsat om tre bra, pålitliga vita viner kan jag ju lika gärna fortsätta med några röda på samma tema.
2007 Château Prat-Majou-Gay ”Vieilles Vignes” från Minervois i Frankrike.
Utvecklad doft av röda bär och kryddor. Ganska lätt smak med mycket frisk syra och avrundade tanniner. Smakbilden domineras av röda bär, örter och peppar. Detta är ett vin som jag gärna har som ”slabbevin”, det vill säga ett vin jag dricker till nästan vad som helst utan någon större eftertanke. Ett vin jag gillar för att det har en identitet, en känsla av ursprung och domineras av syra snarare än tanniner.
2008 Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon från Valle Central i Chile.
Välbalanserat, mycket fruktigt och smakrikt vin med bra struktur, ekton och tydlig karaktär av mogen, mörk frukt och svarta vinbär. Ett vin helt utan kanter som inte kan förarga någon. Kanonbra om man ska bjuda många gäster. Lättdrucket och bra mycket mer välgjort än andra viner i prisklassen. Lika bra till pizzan som grillat.
2006 Château Hourtin-Ducasse från Haut-Médoc i Bordeaux.
Utvecklad doft av mörka bär, höstlöv och en rökig fatton. Fylligt och stramt men med fin balanserande frukt och nyanserad bordeauxkaraktär av svarta vinbär, grön paprika, ceder och lång eftersmak. Vinner mycket på flera timmars luftning i karaff. Väldigt mycket Bordeaux och kvalitet för en liten peng. Bra nu men kan också glömmas bort några år för ännu större komplexitet. En rejäl köttbit, potatisgratäng, rödvinsås och lyckan är total.
Vilken skön bild 🙂
Tack! Riktigt nöjd själv med denna och den på det vita vinet.
Köpte Castilleron i helgen på din inrådan och blev mycket nöjd. Bra pris, gott vin, helt enkelt!
Hälsar fröken Dill
Kul att du gillade vinet. Kanske vågar du prova de andra nästa gång.
Det ska jag absolut! Vad har du för vitips till mat med spiskummin, koriander, chili, paprika mm, typ turkiskt eller var nu kebab och shish kebab kommer från? Systembolagets tips var värdelösa!
Tycker fröken Dill
Välj ett mycket mjukt, lätt och bärigt rött vin, exempelvis en beaujolais. Annars tror jag att ett enkelt vitt vin med sötma funkar bra. Du ska inte lägga någon större slant på vinet då kryddorna tar kål på de flesta nyanserna.
En beaujolais ska jag satsa på! Fast inte den där trista Morgon, den är bara FÖR smaklös! Har du något annat tips?
Vad det gäller alternativ med vitt vin dricker jag sällan sådana som inte är rejält torra. Ett undantag är i ock för sig favoriten Collavini Blanc Fumat som påstås vara halvtorr. God i alla fall!
Tycker fröken Dill
Vitsen med en beaujolais till kryddstarkt är just att den är ”smaklös” eller snarare lätt, mjuk och bärig. Med hettan i maten kommer den att upplevas mycket kraftigare.
Testa ett halvtorrt vitt vin till maten. Fungerar fantastiskt bra till kryddstark mat och rätter med viss sötma (potatisrätter, ugnsbakad rotfrukter, gräddiga såser osv). Även om du gillar att sricka torra viner så kommer du nog att uppskatta kombinationen med sötman mot maten. Ett jättebra vin att börja med är rieslingen jag rekommenderade här:
https://ohmansmatovin.wordpress.com/2009/09/02/3-anvandbara-viner-under-100/
Brukar göra succé även hos de ”torraste” typerna.