En biff med inspiration från Paris. Jag kan mycket väl tänka mig denna rätt serverad på en bistro med rutiga dukar, enkelt vin på karaff, servitörer som sett allt och kockar som inte krånglar till det.
(1 person)
1 utskuren biff (ryggbiff)
1/2 hg champinjoner
2 msk vitt vin
1 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
1 rejäl tsk dijonsenap
peppar
smör
Torka köttet med hushållspapper (Julia Childs påbud, inte Calles) och stek biffen i het stekpanna så det får en fin stekyta men fortfarande är riktigt rosa/blodig. Ta upp köttet och håll varmt. Lägg de skivade champinjonerna i samma panna, fräs utan att svampen tar färg och häll på vinet. Tillsätt den pressade vitlöken, senapen och grädden och dra rejäla tag med pepparkvarnen. Koka såsen häftigt tills den blir ganska tjock. Häll såsen över biffarna. Servera med klyftpotatis och gröna ärter.
Jag serverade biffen med råstekt potatis och grönsallad med vinägrett. Det här smakade klassisk krogmat och då menar jag på ett mycket positivt sätt. Jag kunde sluta ögonen och föreställa mig att så här smakade det en bra kväll på Svensson & Butler medio 1970-tal.
Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.
så enkelt & så gott, döper man rätten fräckt så har man dagens tids storsäljare, tror jag iaf, hejsan
Här är beviset på min hypotes om Butler och såsen. Varför inte göra den före biffen?
Är jätteledsen för din skull över åskmolnet. Här nere har vi östlig vind!! Skulle det varit tvärtom så hade Grönland fått allt problem…
Det är svårt att få med steksyn ur pannan innan man stekt köttet. 😉
På något vis ser det lite ut som currysås och bananer snarare än vitvinssås med champinjoner.. 🙂
Bilderna blir lite gula i det skumma ljuset på kvällen.
Jo, men stekskyn behöver du ju först när (om) du vill hälla den över biffen. Champinjonsåsen behöver ju ingen steksky!!
Tvillingreceptet – med krossad svartpeppar – var lördagens middag hos mig
Kommer snart på en blogg nära dig. 😉
Hi there everyone, it’s my first pay a visit at this web site, and post is in fact fruitful in support of me, keep up posting these posts.
Denna rätt är jag så gott som uppvuxen på! Och fortfarande himmelsk god 🙂
Jag gör den ofta och mycket gärna.
Jag brukar minst dubblera mängden senap och vitlök… Svårigheten är att få såsen tjock och fin… Någon som vet varför man skall steka köttet innan? Tycker annars att ris eller potatis blir överflödigt…han nämnde ju inget själv om vad man skall äta till??!! En baguette bara, och en flarra vin kanske…???!!!